Aktif Karbon Filtre Nedir? Aktif Karbon Filtre Ne Amaçla Kullanılır?

Filtreleme işlemlerinde en etkili sonuçların alınabildiği en yaygın kullanıma sahip filtrelerin başında aktif karbon filtreler gelmektedir. Aktif karbon filtreler gözenekli yapısı sayesinde su arıtma, hava arıtma gibi filtreleme işlemlerine yönelik olarak dinamik bir şekilde kullanılmaktadır. Aktif karbon filtrelerinde temel olarak filtre işlemleri fiziki ve kimyasal düzeyde arıtma fonksiyonlarından oluşmaktadır. Yani aktif karbonlar fiziksel süzme yani arındırma işleminin dışında “absorbsiyon” fonksiyonunu da kapsamaktadır. Aktif karbon filtre üretimi, temel olarak polietilen veya çelik tankların içerisinde “quartz” ve “aktif karbon” yapısına sahip olacak biçimde gerçekleştirilmektedir.

Aktif karbon filtre beyaz eşya ve iklimlendirme teknolojilerinin yanı sıra otomotiv havalandırma, ev elektroniği ve yanı sıra evcil hayvan ürünlerine ilişkin olarak da kullanılmaktadır. Bununla birlikte son kullanıcının kullanımına yönelik olarak dahi aktif karbon filtrelerin üretimi tüm sektörlere yönelik olarak dinamik biçimde gerçekleştirilmektedir.

Aktif Karbon Filtre Ne Amaçla Kullanılır?

Güçlü bir filtreleme kapasitesine sahip olan aktif karbon filtrelerin geniş bir kullanım yelpazesi bulunmaktadır. Aktif karbon filtreler sayesinde su içerisinde bulunan klor ve diğer kimyasal bileşikler için arındırma işlemi sağlamaktadır. Bunun dışında su içerisinde yer alan deterjan ve sanayi atıklarının, kötü koku ve tat oluşturan organik maddelerin filtrasyonunu sağlamaktadır. Bu açıdan da günümüzde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve klima gibi hem beyaz eşya teknolojilerinde hem de iklimlendirme teknolojilerinde aktif karbon filtrelerin kullanımı gerçekleştirilmektedir. Özellikle su arıtma işlemlerine yönelik olarak granül yapılı aktif karbon filtre ürünleri son derece başarılı sonuçlar sağlamaktadır.

Aktif karbon filtrelerle petrol ve asbest gibi maddelerin arındırılması noktasında da dinamik bir performansa sahiptir. Aktifleştirilen bir karbonda “1200 metrekare/gram” şeklinde 100 kat arttırılmış bir yüzey alanına sahip olduğu bilinmektedir. Yüksek “absorbsiyon” fonksiyonu ile söz konusu olan tüm kirleticilere bağlı olarak söz konusu olan tat, renk ve koku arındırma işlemlerini dinamik bir şekilde gerçekleştirmektedir. Granül yapılı aktif karbon filtrelerde, filtreleme işlemlerinin boyu 5 mikron seviyesine kadar indirilebilmektedir. Bunun dışında günümüzde pek çok alanda ve sektörde yaygın şekilde kullanımı gerçekleştirilen blok yapılı aktif karbon filtre modelleri ile 1 mikron seviyesinde yakalama ve tutma özelliği bulunmaktadır.

Önceki yazı
Aktif Karbon Filtre Üretimi ve Kullanımı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
You need to agree with the terms to proceed

Menü